top of page

EN PROFESJONELL TE-SMAKING MED TE-AROMAHJUL

Som for vin- eller kaffedegustasjon, kan man bruke et te-aromahjul for å ha det gøy med å identifisere og beskrive teens ulike aromaer. Denne aroma-hjul-teknikken kan variere litt fra land til land, men hovedprinsippene er alltid de samme.


Har du lyst til å prøve? Her er guiden!


tearomasirkelen

Hvordan bruke te-aromahjul


Te-aromahjul leses fra sentrum og utover. Det er 3 nivåer, med litt mer presisjon på hvert trinn.

  1. La oss begynne med sentrum: klarer du å isolere boksen som samsvarer med aromaen du oppdager?

  2. Hvis ja, gå videre til nivå 2: klarer du å finne ut hvilken familie den tilhører?

  3. Så til nivå 3: gjenkjenner du mer presist hvilken aroma det er?


Det er ikke lett å identifisere nivå 3 ved første forsøk; denne tretrinnsmetoden hjelper deg med å fokusere bedre og utføre det nødvendige minnearbeidet for å gjenkjenne den aktuelle aromaen!



Når bruke te-aromahjul?


Te-aromahjul vil være nyttig på flere trinn i smakingen:


  • Ved observasjon av tørre blader: Her kan man allerede identifisere de første aromaene.

  • Under infusjonen: Ved å lukte på de nylig infuserte bladene, som fortsatt er fulle av sine aromaer. Dette er et spesielt godt tidspunkt for å identifisere de forskjellige aromaene.

  • Under smakingen: Retro-olfaksjon gjør det lettere å identifisere aromaene. Ved å suge inn en lett luftstrøm mens du tar en slurk, vil luktene bli oppfattet av vårt olfaktoriske system i tillegg til smaksløkene. Alt henger sammen og gir en rikere informasjon.



Huske luktene


Luktene handler først og fremst om hukommelse; de er dypt knyttet til våre minner og erfaringer. Vi husker mye lettere en lukt som er knyttet til en personlig opplevelse, som lukten av nyklippet gress hvis vi har hatt hage, eller lukten av karamell hvis vi pleier å nyte det med nærstående.

Vår olfaktoriske hukommelse er derfor en svært personlig sak!



Top-noter, hjertenoter og bunnoter


Noen smaker kan være svært flyktige, mens andre kan være mer vedvarende: dette kalles top-noter, hjertenoter og bunnoter.


  • Top-notene er de mest flyktige og oppfattes først.

  • Hjertenotene gir teen sin karakter: fruktig, blomstret, krydret.

  • Bunnotene er mer varme og blir værende lenger i munnen.


I en god te er de tre godt balansert!



Så, er dere klare til å oppdage de mange aromaene som skjuler seg i teen?

bottom of page